Скокни до главната содржина
Оваа страница е автоматски преведена од англиски.
Мултикултурен информативен центар

За нас

Целта на Мултикултурниот информативен центар (МКЦ) е да му овозможи на секој поединец да стане активен член на исландското општество, без разлика на потеклото или од каде доаѓа.

На оваа веб-локација МКЦ обезбедува информации за многу аспекти од секојдневниот живот и администрација во Исланд и обезбедува поддршка во врска со преселувањето во и од Исланд.

ССК обезбедува поддршка, совети и информации во врска со прашањата за имигрантите и бегалците во Исланд на поединци, здруженија, компании и на исландските власти.

Улогата на ССК

Улогата на МКЦ е да ги олесни меѓусебните односи меѓу луѓето од различни корени и да ги подобри услугите за имигрантите кои живеат во Исланд.

  • Давање совети и информации на владата, институциите, компаниите, здруженијата и поединците во врска со прашањата за имигрантите.
  • Советувајте ги општините за прифаќање имигранти кои се преселуваат во општината.
  • Информирање на имигрантите за нивните права и обврски.
  • Следете го развојот на имиграциските прашања во општеството, вклучувајќи собирање информации, анализа и ширење на информации.
  • Доставување до министрите, Одборот за имиграција и други владини органи, предлози и предлози за мерки кои имаат за цел да им овозможат на сите поединци да бидат активни учесници во општеството, без разлика на националноста или потеклото.
  • Составете годишен извештај до министерот за прашањата за имиграција.
  • Следете го напредокот на проектите утврдени во парламентарната резолуција за акционен план за прашањата за имиграција.
  • Работете на други проекти во согласност со целите на законот и парламентарната резолуција за акционен план за прашањата за имиграција и исто така во согласност со понатамошната одлука на министерот.

Улогата на МКЦ како што е опишано во законот (само на исландски)

Напомена: ССК на 1 април 2023 година се спои со Дирекцијата за труд . Законите што ги покриваат прашањата за имигрантите се ажурирани и сега ја одразуваат оваа промена.

Советување

Мултикултурниот информативен центар има советувалиште и неговиот персонал е тука да ви помогне. Услугата е бесплатна и доверлива. Имаме советници кои зборуваат англиски, полски, шпански, арапски, украински, руски и исландски.

Персонал

Служби за бегалци и професионални консултанти за луѓе кои работат во областа на услуги за бегалци

Auður Loftsdóttir / audur.loftsdottir@vmst.is

Специјалист – бегалски прашања

Белинда Карлсдотир / belinda.karlsdottir@vmst.is

Специјалист – бегалски прашања

Дарина Бакулина / daryna.bakulina@vmst.is

Специјалист – бегалски прашања

Јохана Вилборг Ингварсдотир / johanna.v.ingvardottir@vmst.is

Специјалист – бегалски прашања

Sigrún Erla Egilsdóttir / sigrun.erla.egilsdottir@vmst.is

Специјалист – бегалски прашања

Контакт: penabere@vmst.is / (+354) 450-3090

Советници

Алваро (шпански и англиски)

Јанина (полски, исландски и англиски)

Сали (арапски и англиски)

Свитлана (украински, руски, полски, англиски)

Татјана (украински, руски, англиски, исландски)

Валери (украински, руски, англиски, исландски)

Контакт: mcc@vmst.is / (+354) 450-3090 / меур за разговор на веб-страница

ИТ и издаваштво

Бјоргвин Хилмарсон

Контакт: it-fjolmenningarsvid@vmst.is / (+354) 450-3090

Менаџер на дивизија

Инга Свеинсдотир

Контакт: inga.sveinsdottir@vmst.is / (+354) 531-7419

Телефонско и канцелариско време

Дополнителни информации и поддршка може да се побараат со контактирање со нас со повик (+354) 450-3090.

Нашата канцеларија е отворена во работните денови од 09:00 до 15:00 часот.

Адреса

Мултикултурен информативен центар

Гренсасвегур 9

108 Рејкјавик

Број на лична карта: 700594-2039

Нашата локација на мапата

Политики и упатства