Скокни до главната содржина
Оваа страница е автоматски преведена од англиски.

Нашата цел е да му овозможиме на секој поединец да стане активен член на исландското општество, без разлика на потеклото или од каде доаѓа.
Страница

Советување

Дали сте нов во Исланд или сè уште се прилагодувате? Дали имате прашање или ви треба помош? Ние сме тука да ви помогнеме. Јавете ни се, разговарајте или е-пошта ни! Зборуваме англиски, полски, украински, шпански, арапски, италијански, руски, естонски, француски, германски и исландски.

Страница

Учење исландски

Учењето на исландскиот јазик ви помага да се интегрирате во општеството и го зголемувате пристапот до можностите за вработување. Повеќето нови жители во Исланд имаат право на поддршка за финансирање на часови по исландски јазик, на пример преку бенефиции за синдикатот, бенефиции за невработеност или социјални бенефиции. Ако не сте вработени, ве молиме контактирајте ја социјалната служба или Дирекцијата за труд за да дознаете како можете да се пријавите за часови на Исланд.

Вести

Продолжување на дозволите за престој за Украинците

Продолжување на рокот на важност на дозволата за престој врз основа на масовно заминување Министерот за правда одлучи да го продолжи периодот на важење на член 44 од Законот за странци , за колективна заштита причина за масовно иселување од Украина, поради инвазијата на Русија. Продолжувањето важи до 02.03.2025 година. Секој треба да се фотографира за да се продолжи дозволата. Подолу ќе најдете дополнителни информации за продолжувањето на дозволата: Украински: Продолжување на рокот на важност на дозволата за престој врз основа на масовно заминување Исландски: Framlenging dvalarleyfa væna ålåsfågål

Вести

Настани и услуги од Градската библиотека во Рејкјавик оваа пролет

Градската библиотека води амбициозна програма, обезбедува секакви услуги и организира редовни настани за деца и возрасни, сето тоа бесплатно. Библиотеката врие од живот. На пример, има The Story Corner , исландска пракса , Seed Library , семејни утра и многу повеќе. Овде ќе ја најдете целосната програма .

Страница

Објавен материјал

Овде можете да најдете секакви материјали од Мултикултурниот информативен центар. Користете ја содржината за да видите што нуди овој дел.

Филтрирајте ја содржината