Скокни до главната содржина
Оваа страница е автоматски преведена од англиски.
Образование

Учење исландски

Учењето на исландскиот јазик ви помага да се интегрирате во општеството и го зголемувате пристапот до можностите за вработување.

Повеќето нови жители во Исланд имаат право на поддршка за финансирање на часови по исландски јазик, на пример преку бенефиции за синдикатот, бенефиции за невработеност или социјални бенефиции.

Ако не сте вработени, ве молиме контактирајте ја социјалната служба или Дирекцијата за труд за да дознаете како можете да се пријавите за часови на Исланд.

Исландскиот јазик

Исландскиот е национален јазик во Исланд и Исланѓаните се гордеат со зачувување на нивниот јазик. Тој е тесно поврзан со другите нордиски јазици.

Нордиските јазици се составени од две категории: северногермански и фино-угрски. Северногерманската категорија јазици вклучува дански, норвешки, шведски и исландски. Фино-угрската категорија вклучува само фински. Исландскиот е единствениот кој многу наликува на стариот нордиски кој го зборувале Викинзите.

Учење исландски

Учењето на исландскиот јазик ви помага да се интегрирате во општеството и го зголемувате пристапот до можностите за вработување. Повеќето нови жители во Исланд имаат право на поддршка за финансирање на часови по исландски јазик. Ако сте вработени, можеби ќе можете да ги надоместите трошоците за курсевите на Исланд преку вашите бенефиции од синдикатот. Треба да го контактирате вашиот синдикат (прашајте го вашиот работодавец во кој синдикат припаѓате) и да се распрашате за процесот и барањата.

Дирекцијата за труд обезбедува бесплатни курсеви за исландски јазик за странски државјани кои добиваат бенефиции од социјални услуги или бенефиции за невработеност, како и за оние со статус на бегалци. Доколку добивате бенефиции и сте заинтересирани да научите исландски јазик, ве молиме контактирајте го вашиот социјален работник или Дирекцијата за труд за информации за процесот и барањата.

Општи курсеви

Општи курсеви за исландски јазик се нудат од многу и насекаде низ Исланд. Тие се учат на локација или онлајн.

Мимир (Рејкјавик)

Центарот за животно учење Мимир нуди добар опсег на курсеви и студии на исландски јазик. Можете да изберете од различни нивоа на тежина во текот на годината.

Јазичен центар Múltí Kúltí (Рејкјавик)

Курсеви на исландски на шест нивоа во групи со умерена големина. Сместено блиску до центарот на Рејкјавик, можно е да се прават курсеви таму или преку Интернет.

Фабриката за лимени конзерви (Рејкјавик)

Јазично училиште кое нуди различни часови на исландски јазик, со посебен акцент на говорниот јазик.

Ретор (Kópavogur)

Исландски курсеви за полски и англиски јазик.

Норена Академијан (Рејкјавик)

Нуди главно курсеви за украински говорници

MSS – Министвен систем и судурнесјум (Рејкјанесбер)

MSS нуди исландски курсеви на многу нивоа. Фокусирајте се на исландскиот за секојдневна употреба. Курсеви кои се нудат во текот на целата година, исто така приватни часови.

Сага Академија (Рејкјанесбер)

Јазично училиште кое учи во Кефлавик и Рејкјавик.

SÍMEY (акурејски)

Центарот за животно учење SÍMEY е во Акурејри и нуди исландски како втор јазик.

Fræðslunetið (себест)

Центар за доживотно учење кој нуди курсеви на исландски јазик за странци.

Austurbrú (Egilsstaðir)

Центар за доживотно учење кој нуди курсеви на исландски јазик за странци.

Универзитетот во Акурејри

Секој семестар, Универзитетот во Акурејри нуди курс на исландски јазик за своите студенти на размена и оние кои бараат меѓународна диплома. Курсот дава 6 ЕКТС-кредити кои може да се вбројат во квалификација која се студирала на друг универзитет.

Универзитет на Исланд (Рејкјавик)

Ако сакате интензивни курсеви и да го совладате исландскиот јазик, Универзитетот на Исланд нуди целосна програма за БА на исландски како втор јазик.

Нордкурс (Рејкјавик)

Институтот Арни Магнусон на Универзитетот во Исланд, води летна школа за нордиски студенти. Тоа е четиринеделен курс за исландски јазик и култура.

Универзитетскиот центар на Вестфјордовите

Ако сакате да научите исландски на возбудливо место на селата на Исланд, можете да го направите тоа во Ísafjörður, прекрасен и пријателски град во далечните Вестфјордови. Во Универзитетскиот центар секое лето се нудат различни курсеви, на различни нивоа.

Меѓународна летна школа

Секоја година Институтот за исландски студии Арни Магнусон, во соработка со Факултетот за хуманистички науки на Универзитетот во Исланд, организира Меѓународна летна школа за современ исландски јазик и култура.

Дали недостасува нешто важно од горната листа? Ве молиме испратете предлози на mcc@vmst.is

Онлајн курсеви

Студирањето онлајн може да биде единствената опција за некои, на пример оние кои сакаат да го изучуваат јазикот пред да одат на Исланд. Тогаш едноставно може да биде поудобно да студирате онлајн во некои случаи, дури и ако сте во Исланд.

Јазично училиште Lóa

Училиштето нуди онлајн курсеви на исландски со помош на нови методи. „Со LÓA, студентите учат ослободени од стресот што може да ги придружува курсевите во класата, со кориснички интерфејс развиен во куќата“.

Дали недостасува нешто важно од списокот погоре? Испратете предлози на mcc@vmst.is

Приватни часови

Исландски студии онлајн

Настава со помош на Zoom (програма). „Фокусирајте се на вокабуларот, изговорите и кои звуци се изоставени кога брзо се зборува исландски“.

Приватни часови по исландски јазик

Подучени од „роден говорител на исландски и квалификуван наставник со неколкугодишно искуство во предавање јазици во различни контексти“.

Дали недостасува нешто важно од списокот погоре? Испратете предлози на mcc@vmst.is

Само-студија и онлајн ресурси

Можно е да најдете студиски материјал преку Интернет, апликации, книги, видеа, звучен материјал и многу повеќе. Дури и на Youtube можете да најдете корисен материјал и добри совети. Еве неколку примери.

Исландски онлајн

Бесплатни онлајн курсеви за исландски јазик со различни нивоа на тежина. Компјутерски потпомогнато учење јазик од Универзитетот на Исланд.

Играјте Исланд

Онлајн курс за исландски. Бесплатна едукативна платформа, програма која се состои од два модула: исландски јазик и исландска култура.

Memrise

„Персонализирани курсеви кои ве учат на зборови, фрази и граматика што ви се потребни“.

Pimsleur

„Методот Pimsleur комбинира добро воспоставено истражување, најкорисен вокабулар и целосно интуитивен процес за да ве натера да зборувате правилно уште од првиот ден“.

Капки

„Бесплатно учење јазици за 50+ јазици“.

LingQ

„Ти избираш што да учиш. Покрај нашата огромна библиотека со курсеви, можете да внесете сè во LingQ и веднаш да го претворите во интерактивна лекција“.

Tungumálatorg

Студиски материјал. Четири главни студиски книги плус насоки за учење, звук материјал и дополнителен материјал. Tungumálatorg, исто така, има направено „ТВ епизоди на интернет“, епизоди од часови по исландски јазик .

YouTube канали

Секакви видеа и добри совети.

Fagorðalisti fyrir ferðaþjónustu

Речник на вообичаени зборови и фрази што се користат во туристичката индустрија кои можат да ја олеснат комуникацијата на работното место.

Бара Тала

Бара Тала е дигитална наставничка на Исланд. Користејќи визуелни знаци и слики, корисниците можат да го подобрат својот вокабулар, вештините за слушање и функционалната меморија. Исландските студии базирани на работа и основните исландски курсеви се достапни за работните места. Во моментов Бара Тала е достапна само за работодавците, а не директно за поединци. Ако сте заинтересирани да ја користите Бара Тала, стапете во контакт со вашиот работодавец за да видите дали можете да добиете пристап.

Дали недостасува нешто важно од списокот погоре? Испратете предлози на mcc@vmst.is

Центри за доживотно учење

Образованието за возрасни го нудат центрите за доживотно учење, синдикатите, компаниите, здруженијата и други. Центрите за доживотно учење работат на различни локации во Исланд, нудејќи широк спектар на можности за доживотно учење за возрасни. Нивната улога е да ја зајакнат разновидноста и квалитетот на образованието и да го поттикнат општото учество. Сите центри нудат насоки за развој на кариера, курсеви за обука, курсеви за Исланд и оценување на претходното образование и работни вештини.

Многу центри за учење на живот, кои се во различни делови на Исланд, нудат или организираат курсеви на исландски јазик. Понекогаш тие се специјално модифицирани за да одговараат на персоналот на компаниите кои директно контактираат со центрите за животно учење.

Квасир е здружение на центри за доживотно учење. Кликнете на мапата на страницата за да дознаете каде се центрите и како да контактирате со нив.

Корисни ЛИНКОВИ

Учењето на исландскиот јазик ви помага да се интегрирате во општеството и го зголемувате пристапот до можностите за вработување.