Shko te përmbajtja kryesore
Kjo faqe është përkthyer automatikisht nga anglishtja.
Arsimi

Mësoni islandisht

Mësimi i islandishtes ju ndihmon të integroheni në shoqëri dhe rrit aksesin në mundësitë e punësimit.

Shumica e banorëve të rinj në Islandë kanë të drejtë për mbështetje për financimin e mësimeve islandeze, për shembull nëpërmjet përfitimeve të sindikatave, përfitimeve të papunësisë ose përfitimeve sociale.

Nëse nuk jeni i punësuar, ju lutemi kontaktoni shërbimin social ose Drejtorinë e Punës për të mësuar se si mund të regjistroheni për mësimet islandeze.

Gjuha islandeze

Islandishtja është gjuha kombëtare në Islandë dhe islandezët krenohen me ruajtjen e gjuhës së tyre. Është e lidhur ngushtë me gjuhët e tjera nordike.

Gjuhët nordike përbëhen nga dy kategori: gjermanike veriore dhe fino-ugike. Kategoria e gjuhëve gjermanike veriore përfshin gjuhën daneze, norvegjeze, suedeze dhe islandeze. Kategoria fino-ugike përfshin vetëm finlandishten. Islandishtja është e vetmja që i ngjan shumë norvegjezes së vjetër që flitej nga vikingët.

Mësoni islandisht

Mësimi i islandishtes ju ndihmon të integroheni në shoqëri dhe rrit aksesin në mundësitë e punësimit. Shumica e banorëve të rinj në Islandë kanë të drejtë për mbështetje për financimin e mësimeve islandeze. Nëse jeni i punësuar, mund të jeni në gjendje të merrni koston për kurset islandeze të rimbursuara përmes përfitimeve tuaja të sindikatave. Ju duhet të kontaktoni sindikatën tuaj të punës (pyetni punëdhënësin tuaj se cilës sindikatë i përkisni) dhe të pyesni për procesin dhe kërkesat.

Drejtoria e Punës ofron kurse falas të gjuhës islandeze për shtetasit e huaj që marrin përfitime nga shërbimet sociale ose përfitimet e papunësisë, si dhe ata me status refugjati. Nëse jeni duke marrë përfitime dhe jeni të interesuar të mësoni gjuhën islandeze, ju lutemi kontaktoni punonjësin tuaj social ose Drejtorinë e Punës për informacion në lidhje me procesin dhe kërkesat.

Kurse të përgjithshme

Kurse të përgjithshme për gjuhën islandeze ofrohen nga shumë dhe në mbarë Islandën. Ata mësohen në vendndodhje ose në internet.

Mímir (Reykjavík)

Qendra e mësimit të jetës Mímir ofron një gamë të mirë kursesh dhe studimesh në gjuhën islandeze. Ju mund të zgjidhni nga nivele të ndryshme vështirësie gjatë gjithë vitit.

Qendra e gjuhës Múltí Kúltí (Reykjavík)

Kurse në islandisht në gjashtë nivele në grupe me madhësi të moderuar. E vendosur afër qendrës së Reykjavík, është e mundur të bëni kurse atje ose në internet.

Fabrika e kanaçeve (Reykjavík)

Shkollë gjuhësore që ofron kurse të ndryshme në islandisht, me theks të veçantë në gjuhën e folur.

Retor (Kópavogur)

Kurse islandeze për folësit polakë dhe anglisht.

Norræna Akademían (Reykjavík)

Ofron kryesisht kurse për folësit ukrainas

MSS – Midstöð símenntunar dhe suðurnesjum (Reykjanesbær)

MSS ofron kurse islandeze në shumë nivele. Përqendrohuni në islandisht për përdorim të përditshëm. Kurse të ofruara gjatë gjithë vitit, gjithashtu edhe mësime private.

Saga Akademía (Reykjanesbær)

Shkollë gjuhësore që jep mësim në Keflavík dhe Reykjavík.

SÍMEY (Akureyri)

Qendra e mësimit të jetës SÍMEY është në Akureyri dhe ofron islandisht si gjuhë të dytë.

Fræðslunetið (Selfos)

Qendra e të mësuarit gjatë gjithë jetës që ofron kurse në islandisht për të huajt.

Austurbrú (Egilsstaðir)

Qendra e të mësuarit gjatë gjithë jetës që ofron kurse në islandisht për të huajt.

Universiteti i Akureyri

Çdo semestër, Universiteti i Akureyri ofron një kurs në islandisht për studentët e tij të shkëmbimit dhe ata që kërkojnë një diplomë ndërkombëtare. Kursi jep 6 kredite ECTS që mund të llogariten në një kualifikim të studiuar në një universitet tjetër.

Universiteti i Islandës (Reykjavík)

Nëse dëshironi kurse intensive dhe për të zotëruar gjuhën islandeze, Universiteti i Islandës ofron një program të plotë BA në islandisht si gjuhë e dytë.

Nordkurs (Reykjavík)

Instituti Árni Magnússon i Universitetit të Islandës, drejton një shkollë verore për studentët nordikë. Është një kurs katërjavor për gjuhën dhe kulturën islandeze.

Qendra Universitare e Westfjords

Nëse ju pëlqen të mësoni islandisht në një vend emocionues në fshatin e Islandës, mund ta bëni në Ísafjörður, një qytet i bukur dhe miqësor në Westfjords të largëta. Kurse të ndryshme, në nivele të ndryshme, ofrohen në qendrën universitare çdo verë.

Shkolla verore ndërkombëtare

Çdo vit Instituti Árni Magnússon për Studimet Islandeze, në bashkëpunim me Fakultetin e Shkencave Humane në Universitetin e Islandës, organizon një Shkollë Verore Ndërkombëtare në gjuhën dhe kulturën moderne islandeze.

A mungon diçka e rëndësishme nga lista e mësipërme? Paraqisni sugjerime te mcc@vmst.is

Kurse online

Studimi online mund të jetë alternativa e vetme për disa, për shembull ata që duan të studiojnë gjuhën përpara se të shkojnë në Islandë. Atëherë mund të jetë thjesht më i përshtatshëm për të studiuar në internet në disa raste, edhe nëse jeni në Islandë.

Shkolla e Gjuhës Lóa

Shkolla ofron kurse online në islandisht duke përdorur metoda të reja. "Me LÓA, studentët studiojnë pa stresin që mund të shoqërojë kurset në klasë, me një ndërfaqe miqësore për përdoruesit e zhvilluar brenda."

A mungon diçka e rëndësishme nga lista e mësipërme? Paraqisni sugjerime te mcc@vmst.is

Mesime private

Islandeze Studimi Online

Mësimdhënie duke përdorur Zoom (program). “Fokusohuni te fjalori, shqiptimet dhe cilët tinguj lihen jashtë kur flitet shpejt islandishtja.”

Mësime private islandeze

Mësohet nga «një folës i gjuhës islandeze dhe një mësues i kualifikuar me përvojë disa vjeçare në mësimdhënien e gjuhëve në një sërë kontekstesh».

A mungon diçka e rëndësishme nga lista e mësipërme? Paraqisni sugjerime te mcc@vmst.is

Vetë-studim dhe burime në internet

Është e mundur të gjesh materiale studimore në internet, aplikacione, libra, video, materiale zanore dhe më shumë. Edhe në Youtube mund të gjeni materiale të dobishme dhe këshilla të mira. Ketu jane disa shembuj.

Islandeze në internet

Kurse falas në internet të gjuhës islandeze të niveleve të ndryshme të vështirësisë. Mësimi i gjuhës me ndihmën e kompjuterit nga Universiteti i Islandës.

Luaj Islanda

Kurs islandez online. Platformë arsimore falas, një program i përbërë nga dy module: Gjuha Islandeze dhe Kultura Islandeze.

Memrise

"Kurse të personalizuara që ju mësojnë fjalët, frazat dhe gramatikën që ju nevojiten."

Pimsleur

"Metoda Pimsleur kombinon kërkime të vendosura mirë, fjalorin më të dobishëm dhe një proces plotësisht intuitiv për t'ju bërë të flisni drejt që nga dita e parë."

Pika

“Mësimi falas i gjuhëve për 50+ gjuhë.”

LingQ

“Ju zgjidhni çfarë të studioni. Përveç bibliotekës sonë të madhe të kurseve, ju mund të importoni çdo gjë në LingQ dhe ta ktheni menjëherë në një mësim interaktiv.”

Tungumálatorg

Materiali studimor. Katër libra kryesorë studimor plus udhëzime studimi, materiale të shëndosha dhe materiale shtesë. Tungumálatorg ka bërë gjithashtu "episode televizive në internet", episode të mësimeve islandeze .

Kanalet në Youtube

Të gjitha llojet e videove dhe këshilla të mira.

Fagorðalisti fyrir ferðaþjónustu

Fjalor i fjalëve dhe frazave të zakonshme të përdorura në industrinë e turizmit që mund të lehtësojnë komunikimin në vendin e punës.

Bara Tala

Bara Tala është një mësuese islandeze dixhitale. Duke përdorur shenja vizuale dhe imazhe, përdoruesit mund të përmirësojnë fjalorin e tyre, aftësitë e dëgjimit dhe kujtesën funksionale. Studimet islandeze të bazuara në punë dhe kurset bazë islandeze janë të disponueshme për vendet e punës. Për momentin Bara Tala është në dispozicion vetëm për punëdhënësit, jo drejtpërdrejt për individët. Nëse jeni të interesuar të përdorni Bara Tala, kontaktoni punëdhënësin tuaj për të parë nëse mund të keni akses.

A mungon diçka e rëndësishme nga lista e mësipërme? Paraqisni sugjerime te mcc@vmst.is

Qendrat e mësimit gjatë gjithë jetës

Arsimi për të rritur ofrohet nga qendrat e të mësuarit gjatë gjithë jetës, sindikatat, kompanitë, shoqatat dhe të tjera. Qendrat e të mësuarit gjatë gjithë jetës operojnë në vende të ndryshme në Islandë, duke ofruar një shumëllojshmëri të gjerë të mundësive të të mësuarit gjatë gjithë jetës për të rriturit. Roli i tyre është të forcojnë shumëllojshmërinë dhe cilësinë e arsimit dhe të inkurajojnë pjesëmarrjen e përgjithshme. Të gjitha qendrat ofrojnë udhëzime për zhvillimin e karrierës, kurse trajnimi, kurse islandeze dhe vlerësim të arsimit të mëparshëm dhe aftësive të punës.

Shumë qendra të mësimit të jetës, që janë në pjesë të ndryshme të Islandës, ofrojnë ose organizojnë kurse në islandisht. Ndonjëherë ato modifikohen posaçërisht për t'iu përshtatur stafit të kompanive që kontaktojnë drejtpërdrejt qendrat e mësimit të jetës.

Kvasir është një shoqatë e qendrave të të mësuarit gjatë gjithë jetës. Klikoni hartën në faqe për të zbuluar se ku janë qendrat dhe si t'i kontaktoni ato.

Lidhje të dobishme

Mësimi i islandishtes ju ndihmon të integroheni në shoqëri dhe rrit aksesin në mundësitë e punësimit.